Am aflat multe lucruri noi astazi

Pentru ca de multe ori ne facem griji pentru ganglionii limfatici, Bogdan Ivanescu discuta despre acestia si cauzele infectioase ale acestora.Ganglionul limfatic este un organ mic ce apartine sistemului limfatic care joaca un rol fundamental in functia imunitara. Acestia sunt organe mici sferoide situate pe traiectul vaselor limfatice si care sunt formate dintr-o aglomerare de celule limfoide. Unii ganglioni sunt superficiali si palpabili, altii sunt profunzi si vizibili doar la examenul radiologic.Un ganglion este constituit din tesut limfoid, tesut in care stau si se multiplica globulele albe de tip limfocite.Activarea si multiplicarea limfocitelor reprezinta o crestere a marimii ganglionului de la cativa milimetri la cativa centimetri.

Umflarea ganglionilor limfatici se numeste in termeni medicali limfadenopatie si este adesea un motiv de ingrijorare pentru majoritatea persoanelor care se confruntă cu acesta problema.In cele mai multe cazuri, motivul de umflare ale ganglionilor limfatici nu este o boala grava, ci doar o banala raceala, gripa sau o infectie dentara.Sunt si situatii in care apar si alte simptome, iar motivul este o afectiune mai grava.  

Pentru a afla cauzele inflamarii ganglionilor limfatici, intra pe site-ul doctormit.ro.Cea mai frecventa cauza a inflamatiei ganglionilor limfatici este o infectie virala, cum ar fi raceala sau gripa.O alta cauza frecventa a umflarii ganglionilor limfatici este o infectie bacteriana, cum ar fi infectia cu streptococ. Mai rar, ganglionii limfatici se pot umfla din cauza leziunilor, a altor boli sau a cancerului.

Cauzele infectioase ale ganglionilor limfatici sunt provocate de virusuri sau bacterii.De cele mai multe ori, nodulii se umfla aproape de zona cu infectia in sine.Unele dintre infectiile care pot determina umflarea nodurile includ: raceala, amigdalita, pojar, infectii ale urechii, un dinte infectat, mononucleoza, infectii ale pielii sau ale plagilor, boala Lyme, HIV

Cauze noninfectioase care determina marirea ganglionilor limfatici pot fi leziuni sau boli autoimmune.Printre acestea enumeram:

  • Leziuni
  • Anumite medicamente,cum ar fi,  fenitoina si medicamentele pentru prevenirea malariei
  • Poliartrita reumatoidă este o boala autoimuna ce provoaca inflamatie la nivelul articulatiilor si uneori la alte organe
  • Lupus, este o boala autoimuna ce provoaca inflamarea organelor, a pielii si a articulaţiilor
  • Sarcoidoza, boala determina cresterea numarului de celule inflamatorii in diferite parti ale corpului

Cu o frecventa destul de redusa, umflarea ganglionilor limfatici poate fi cauzata de cancer, dar limfadenopatia este mult mai probabil sa fie cauzata de o infecţie.

In cazuri rare, ganglionii limfatici umflati pot fi un semn al:

  • Limfomului
  • Leucemiei

Odata ce am aflat ce inseamna care sunt cauzele ce determina inflamatia ganglionilor limfatici, pe site-ul doctormit.ro citeste miturile despre ganglionii limfatici.

Ca sa intelegem daca este normal sau nu sa avem motive de ingrijorare cand dam peste un ganglion limfatic inflamat, vom analiza functia imunitara a sistemului limfatic.Functia este indeplinita de celulele propria sistemului limfatic, adica limfocitele.Rolul lor este de a distruge aproximativ orice agent patogen care a patruns in corpul nostrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *