Considerati de cele mai multe ori a fi varianta alba a sortimentului Pinot Noir, strugurii din gama Pinot Grigio reprezinta materia prima pentru un vin deopotriva usor si robust, avand un gust distinctiv de citrice si caprifoi. La fel ca in cazul multor altor soiuri celebre, originea franceza este o garantie a aromelor deosebite, ce formeaza in tandem cu procedeele de maturare un rezultat echilibrat, ideal pentru a fi servit in anotimpul cald. Referitor la particularitatile soiului, insasi denumirea acestuia este o indicatie veridica a aspectului, nuanta cojii iesind in evidenta pentru reflexiile cenusii caracteristice. Preluat mai apoi de catre italieni, originalul Pinot Gris a devenit Pinot Grigio, o varietate extrem de indragita, indeosebi in regiunea de nord-est.
Particularitati ale sortimentului
Descoperit pentru prima data in urma cu multe secole, acest sortiment si-a inceput povestea in zona Burgundiei, pentru ca mai apoi sa isi lase amprenta pe teritoriul mai multor tari, avand ca destinatie finala Italia, aceasta devenind teritoriul de adoptie al renumitei specialitati. Daca ar trebui sa descriem notele de baza, acestea se invart in jurul gustului acid de lamaie si lime, aromele fructate proaspete reprezentand alegerea ideala pentru zilele calduroasa de vara.
Cantitatea redusa de zahar include sortimentul Pinot Grigio in categoria vinurilor seci, motiv pentru care recomandarea de racire a acestuia se incadreaza in intervalul de 8-12 grade. Ca si efect secundar al popularitatii nou descoperite, metode mai putin autentice au inceput sa fie folosite pentru a acoperi cererea mare, fapt pentru care nivelul calitatii a avut de suferit pentru o perioada. Deoarece acest aspect a fost remarcat indeosebi de catre cunoscatori, diferitele productii de Pinot Grigio au inceput sa fie mai atent analizate, variantele ieftine ajungand sa fie pur si simplu marginalizate, datorita calitatii slabe.
Cum punem in evidenta un vin alb sec
In conformitate cu regula de baza a asocierii vinului, preparatele din carne alba sunt recomandate ca fiind una dintre cele mai bune sugestii de servire, datorita gustului subtil, ce nu interfereaza cu aromele bauturii. Pentru vegetarieni, o optiune la fel de buna este alaturarea acestuia la paste, mancaruri pe baza de legume, sau platouri cu branzeturi.
Daca dorim sa trecem de la simpla servire alaturi de bucate bine alese la prepararea acestuia, putem integra vinul si intr-o multitudine de retete, lumea gastronomica fiind plina de preparate ce beneficiaza de aroma subtila a acestuia. La fel ca in cazul asocierilor anterioare, cele mai bune candidate pentru a fi gatite in acest fel sunt tot cele fara un gust foarte pregnant, precum puiul sau fructele de mare. In ceea ce priveste nivelul de alcool, desi acesta nu poate fi prezervat datorita volatilitatii caracteristice, aroma ce persista in urma procedeului de incalzire imbogateste intotdeauna rezultatul final.