SRL este acronimul pentru „Societate cu Răspundere Limitată”, adică forma de organizare a unei afaceri în care proprietarii sau acționarii au o responsabilitate limitată pentru datoriile societății. În alte cuvinte, acționarii sunt responsabili pentru datoriile societății numai în măsura în care au contribuit cu capitalul propriu. Acum că am definit succint ce presupune un SRL, te ajutăm să-ți închizi firma în câțiva pași simpli, pentru a opri cheltuielile în plus.
Înainte de toate, există o serie de motive pentru care o societate cu răspundere limitată nu mai poate funcționa. Apelează la echipa Facem Firme pentru servicii profesionale de închidere SRL. Te ajutăm să-ți rezolvi problemele cum ar fi datorii sau obligații fiscale neîndeplinite sau dacă societatea figurează cu stoc de marfă.
- Insolvența: dacă firma nu-și poate plăti datoriile la timp, aceasta poate fi declarată în stare de insolvență.
- Lipsa de venit: dacă firma nu generează suficient de mulți bani pentru a acoperi cheltuielile;
- Concurența: dacă firma nu poate concura cu alte companii din același domeniu;
- Schimbări în piață: dacă piața se schimbă constant, iar firma nu se poate adapta la noile condiții;
- Probleme legale sau de reglementare: dacă firma nu se supune regulamentelor aplicabile;
- Probleme cu personalul: dacă firma nu poate reține sau atrage angajați calificați;
- Probleme cu furnizorii sau clienții: dacă firma nu poate menține relații bune cu furnizorii sau clienții;
- Proprietarul sau acționarii doresc să închidă: dacă proprietarul sau acționarii doresc să închidă o companie din motive personale sau financiare;
Este foarte important de menționat faptul că închiderea unui SRL poate avea consecințe negative asupra angajaților, clienților, furnizorilor și comunității în ansamblu, astfel încât este recomandat să se ia în considerare toate opțiunile și să se ceară sfaturi de la experți înainte de a lua decizia finală de radiere.
Poți deschide oricând o nouă firmă, chiar dacă ai radiat un SRL anterior. Închiderea unei companii înseamnă ștergerea acesteia din Registrul Comerțului, adică existența din punct de vedere legal. Cu toate că nu există nicio restricție judiciară potrivit căreia o persoană nu poate să deschidă o nouă societate comercială după ce a radiat una anterioară, dacă firma a fost închisă din cauza unor probleme financiare sau legale, acest lucru poate afecta capacitatea individului de a obține finanțare sau de a atrage investitori pentru idee de afacere. Este recomandat ca în astfel de situații să te consulți cu persoane avizate, înainte de a lua decizia de a înființa sau radia o firmă.
Este recomandat să apelezi întotdeauna la servicii profesionale, deoarece persoanele avizate sunt cele care te ajută să eviți greșelile și să facilitezi procesul. Experții în contabilitate se ocupă de întocmirea dosarelor și au în vedere îndeplinirea tuturor cerințelor legale.