Lumea din jurul nostru se afla intr-o continua schimbare: zi si noapte, primavara-vara si toamna-iarna, ploaie, soare. Corpul uman este conceput astfel incat sa nu perceapa la nivel fizic aceste modificari, fiind capabil sa se adapteze cu usurinta provocarilor naturii, insa sanatatea precara ar putea sa tulbure armonia dintre om si mediu.
Conform estimarilor, 35% din populatia lumii acuza dureri si stari precare de sanatate la schimbarile meteorologice. Reactia dureroasa a organismului uman la schimbarile de mediu este cunoscuta sub denumirea de meteosensibilitate. Aceasta afectiune nu este cauzata de bacterii si virusi, ci mai degraba de o reducere a capacitatilor adaptative a unei persoane.
Care sunt schimbarile meteorologice care pot provoca simptome ale meteosensibilitatii?
Desi o buna parte din cei care acuza simptome ale meteosensibilitatii par sa simta o accentuare a acestora atunci cand ploua, nu toate schimbarile meteorologice care afecteaza aceasta conditie pot fi observate de la fereastra. Alti factori care pot influenta meteosensibilitatea sunt temperatura aerului, presiunea atmosferica, miscarea maselor de aer, umiditatea aerului, ionizarea aerului sau radiatia magnetica.
Ce persoane sunt predispuse la meteosensibilitate?
Doar o treime din oameni simt schimbarile climatice, printre care se numara oameni care petrec putin timp in aer liber, cei care isi petrec majoritatea timpului efectuand activitati statice sau mentale si nu practica exercitii fizice, persoanele cu boli cronice, oameni cu caracter coleric si melancolic si cel mai adesea, persoanele care locuiesc la oras. In cazul celor cu varsta cuprinsa intre 14-20 ani, meteosensibilitatea este minima, dar, de la varsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor devin sensibili la vreme, deoarece corpul este deja slabit si nu are timp sa reactioneze si sa se adapteze la schimbarile de mediu. Totodata, conform statisticilor mai predispuse la meteosensibilitate sunt femeile si nu barbatii, contrar parerilor populare.
Cum se manifesta meteosensibilitatea?
Fluctuatiile si supratensiunile atmosferice pot provoca dureri de cap severe si articulatii dureroase. Potrivit expertilor, meteosensibilitatea nu este o boala, insa, cu toate acestea, poate provoca episoade neplacute pentru fiecare dintre noi. Asadar, principalele simptome ale meteosensibilitatii sunt: durerile de cap si de articulatii, tahicardie si durere in zona toracica, dificultati de respiratie si semne de angina pectorala sau exacerbarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si neurologice.
Reducerea si chiar evitarea complet a simptomelor meteosensibilitatii poate fi posibila, dar ar trebui sa renunte la obiceiurile nocive. Alcoolul si tigarile cresc presiunea arteriala, precum si ceaiul, cafeaua sau diverse bauturi racoritoare. Fast food-ul si dulciurile in cantitati nelimitate ingrosa sangele, crescand riscul de tromboza. In general ar trebui adoptat un stil de viata cat mai sanatos si consumate alimente bogate in proteine (carne de curcan, carne de pui, carne de vita, oua si nuci), precum si salate din fructe si legume.