Cum are loc diversificare alimentara la bebelusi?

Clubul Bebelusilor va ghideaza in alegerea alimentelor pentru a incepe diversificarea alimentelor. De la varsta de 4 luni, bebelusul poate incepe sa manance piureuri si alte tipuri de alimente care sa nu fie prea rigide.

Din cele 4 luni ale copilului, putem incepe diversificarea la bebelusi a alimentelor, adica introducerea alimentelor solide. Un pas important care trebuie sa aiba loc intr-o stare cat se poate relaxata si care trebuie facut cu blandete, fara a-l forta pe cel mic.

Cand bebelusul incepe diversificarea dietei, indiferent daca are 4, 5 sau 6 luni, ar trebui sa incepeti exclusiv cu legume si fructe. Hranit cu lapte, de la mama sau lapte praf, inca din momentul nasterii, copilul are un stomac si un sistem digestiv destul de imatur si nu va putea manca nimic mai mult decat atat. Un alt element important pentru a incepe diversificarea la bebelusi este acela ca toate alimentele pe care doriti sa le includeti trebuie amestecate si prezentate fara bucati. Pentru ca bebelusul are dinti putini sau chiar deloc, trebuie sa invete sa treaca de la stadiul de supt la cel de mestecare si de inghitire. Fie ca este vorba de legume sau fructe, alege ca bebelusul tau sa le guste unul cate unul la inceput, astfel incat sa se obisnuiasca cu gustul.

Legumele

Introducerea legumelor in dieta bebelusului este primul pas. Ar trebui introduse, initial, cele bogate in fibre, deoarece sunt mai usor de digerat. Prin urmare, puteti incepe diversificarea cu piure de morcovi, fasole verde, spanac, dovlecei, broccoli, dovleci, praz, cartofi.

Nu adaugati ulei, unt, sare sau piper in piureurile voastre, ci doar putina apa daca este prea gros. Apoi, puteti incepe sa oferiti piureuri de 30 de grame bebelusului, in plus fata de biberonul sau de la pranz. Adaptati-va treptat prin cresterea dozei de piure si reducerea celei de lapte.

Fructele

Fructele va vor ajuta copilul, aducand aport de vitamina D. Se recomanda introducerea lor intr-un compot, bine amestecat. Puteti gati fructele la cuptorul cu microunde, care pastreaza valorile nutritionale. Prin urmare, puteti incepe cu mere, pere, banane, caise, piersici, nectarine.

La fel ca in cazul piureurilor, nu adaugati nimic la compoturi si fara zahar. Fructele contin zaharurile necesare echilibrului nutritional al copilului dumneavoastra.

Laptele

Laptele, intre 4 si 6 luni, ramane baza dietei bebelusului tau. Daca refuza sanul sau biberoanele dupa piure sau compoturi, contactati medicul pediatru sau medicul de familie, pentru ca acesta sa va indrume. Totusi, trebuie sa aveti mare grija sa nu reduceti biberoanele cu lapte sau hrana la san, in favoarea alimentelor solide fara aprobarea unui specialist.

In cele din urma, daca este recomandat sa ai mereu piureuri si compoturi pentru cei mici, poti sa-ti hranesti bebelusul cu mancare pregatita special pentru ei, care sunt gatite cu formule special concepute pentru cei mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *