Cum au revolutionat celulele stem sistemul medical

Celulele stem pot fi vazute ca fundatia oricarui organ si tesut din corp si, in acelasi timp, exista mai multe tipuri de celule stem ce pot fi prelevate din diferite zone ale corpului sau se dezvolta in anumite momente ale vietii. Aici pot fi amintite si celulele stem embrionare care exista doar in primele stadii ale dezvoltarii noastre, dar si cele care apar in corp in diferite momente. De asemenea, celulele stem se pot innoi si diferentia in alte tipuri de celule specializate, iar pe langa aceste doua abilitati esentiale, acestea reprezinta si un punct important de plecare pentru cercetatorii care gasesc noi tipuri de tratamente.

Celule stem embrionare

Citeste mai multe despre acest domeniu si afla ca celulele stem embrionare apar in primele etape de dezvoltare, iar acestea sunt pluripotente, ceea ce presupune ca se pot transforma in orice alt tip de celule din corp. De asemenea, acestea sunt considerate foarte utile intrucat reprezinta o sursa importanta pentru studiu.

Celule stem adulte

Acestea se deosebesc de cele embrionare prin faptul ca sunt specifice, adica nu pot genera decat anumite tipuri de celule din organism, de regula limitandu-se doar la cele din locul din care sunt prelevate. De exemplu, cele recoltate din maduva osoasa se pot transforma in celule rosii si albe, insa acestea nu pot genera celule ale ficatului, plamanilor sau altor organe. Unele tesuturi si organe din corp contin cantitati mici de celule stem al caror rol este acela de a le inlocui pe cele care sunt afectate in urma unei lovituri sau boli. In schimb, acestea pot fi destul de dificil de gasit in corp si nici nu se reinnoiesc cu aceeasi usurinta ca celulele embrionare.

Celule pluripotent induse

Citeste mai multe si despre celulele pluripotent induse care au revolutionat sistemul medical intrucat acestea sunt folosite pentru testarea a diferite medicamente si tratamente, fiind critice pentru oamenii de stiinta care pot afla mai multe despre ciclurile dezvoltarii. De asemenea, aceste celule pluripotent induse au caracteristici similare cu cele ale celulelor embrionare, inclusiv abilitatea de a dezvolta in multe alte tipuri de celule din corp, insa exista si cateva diferente, incepand cu faptul ca sunt efectuate nenumarate teste pentru a determina noi modaliati de tratament a diferite afectiuni.

Prelevare

Exista diferite modalitati de prelevare, iar acestea difera in functie de tipul celulelor stem, insa una dintre cele mai comune optiuni este optarea pentru sangele cordonului ombilical ce reprezinta o sursa foarte bogata de celule stem. Procedura este foarte simpla si se pune in aplicare imediat dupa nastere, totul se efectueaza sub anestezie, motiv pentru care nu se pune problema durerii sau disconfortului, ci totul este rapid si usor, astfel ca poti apela la StemSure pentru a afla mai multe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *