Nu sunt multe locuri unde stiu ca gasesc un vin bun

Localizata pe meleagurile insorite ale teritoriului viticol intins in zona Dealu Mare, crama Budureasca se remarca prin diversitatea de gusturi si soiuri, precum si nenumaratele distinctii obtinute de-a lungul anilor pentru sortimentele sale, ce sunt intotdeauna catalogate drept versatile si complexe. In ceea ce priveste caracteristicile de acomodare ale strugurilor, desi conditiile recomanda terenul pentru cultivarea varietatilor rosii, pe cele aproximativ 300 de hectare ce se afla in proprietatea Budureasca se regasesc zeci de soiuri, fapt ce atesta conditiile exceptionale create de mana omului pentru ca fiecare dintre acestea sa prospere.

Avand o suprafata de 5000 metri patrati, precum si capacitatea de a produce anual peste 2 milioane de litri de vin, aceasta nu este desemnata doar una dintre cele mai intinse astfel de asezari de pe acest teritoriu, ci si unul dintre cei mai mari exportatori de astfel de bauturi alcoolice la nivel european. Printre marcile detinute se numara Origini, Noble 5, Vine in Flames sau Budureasca Premium.

Caracteristici ale vinului

Datorita multitudinii de sortimente produse la crama Budureasca, incinta beneficiaza si de varii metode prin intermediul carora strugurii ajung sa fie transformati in vin de cea mai buna calitate. Astfel, cu cat se doreste producerea unui sortiment mai dulce, cu atat procesul de maturare este oprit mai timpuriu, pentru ca mai apoi sa se adauge stabilizatori care sa previna eventualele fermentari ulterioare.

In ceea ce priveste aroma, aceasta este data atat de tipul de struguri cat si de caracteristicile solului din regiunea de provenienta. Daca ne referim la procesul de maturare, acesta poate fi cu adevarat laborios, in cazul in care se urmareste dobandirea unui vin cu vechime si un buchet robust. In functie de tipul de recipient in care acesta are loc, bautura poate capata arome aditionale gratie imbatranirii in butoaie de stejar, spre deosebire de cele pastrare in tancuri sau in sticle.

Sugestii de servire

Ca si recomandari generale, servirea alaturi de preparate se va face prin asocierea pe rand a cate unui sortiment din vin cu felul sau de mancare. De asemenea, pentru a armoniza gusturile, se prefera alaturarea vinurilor rosii cu mancaruri ce contin carne rosie (vanat, porc, vita) precum si alaturarea celor albe cu pui, peste sau fructe de mare.

Nu in ultimul rand, in timp ce sortimentele brute sau seci complimenteaza cu succes un fel de mancare principal, cele dulci sau demidulci sunt considerate cele mai potrivite pentru a fi alaturate deserturilor. In cadrul unei mese, vinurile vor fi racite la o temperatura corespunzatoare fiecarui sortiment in parte si servite din pahare inalte, cu picior cu mentiunea ca dimensiunea destinata sortimentelor provenite din struguri albi este usor mai mica, datorita faptului ca acesta trebuie pastrat la aproximativ 10-12 grade, pentru ca aromele sa fie percepute cel mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *