Sanctus – Simon Toyne

Am aflat despre campania vALLuntar acum cateva saptamani insa nu imi explic de ce nu am comandat o carte mai devreme. Ce-i drept, de la o vreme-ncoace am suferit de anumite blocaje livresti si mi-a fost teama de o eventuala promisiune pe care nu as fi putut-o indeplini.
Despre ce este vorba in privinta vALLuntar? Ei bine, editura se angajeaza sa faca, prin oamenii ei, cate 15 minute de voluntariat la anumite centre pentru fiecare recenzie scrisa si cate 3 minute pentru fiecare comentariu facut la postarile cu pricina. Deci, desigur, puteti si voi influenta numarul de minute adunat la final, si-anume pe 16 martie.
Am fost destul de sceptica inainte de a ma apuca sa citesc, nu am mai avut pana acum nicio intilnire cu un thriller religios si nici nu am fost tentata, mai ales dupa febra D.B. si codurile sale.
Vazind insa ca ar fi pentru un scop nobil, mi-am spus sa-i ofer o sansa genului. Nu pot spune ca va deveni o traditie, insa am avut parte de o lectura grozava, plina de suspans.
Desi este la debut, Toyne scrie chiar bine, fara descrieri exagerate (ba chiar captivante – mai ales cele “un soi de” turistice), fara amoruri siropoase (cum as fi banuit eu ca se intampla in astfel de carti, un el si-o ea pleaca in cautarea adevarului si-ajung sa se mai si iubeasca putin prin pesteri, eventual cind o bomba sta sa-i ameninte) ori comori ascunse.
Tot avem si-aici ceva ascuns, insa e un… Sacrament, secretul bine pazit de calugarii Sancti ascunti in inima unui munte in care au fost sapate tuneluri si alte incaperi.  Sacramentul este… CEVA! Ceva ce, bineinteles, veti afla la sfarsitul cartii.

De sunteti atenti, daca luati aminte la toate indiciile cartii, va veti cam da seama ce-ar putea fi, asta cam pe la 80% de lectura parcursa. Dar tot o sa stati cu sufletul la gura, sa vedeti cine traieste, cine moare, ce e de fapt SACRAMENTUL (care, a propos, e mai vechi decat orice religie din lume – ei cu asta v-am dat pe spate, nu?!) si DE CE CALUGARII AIA TRAIESC MAI MULT DE 100 DE ANI!!!
Sincer, cred ca ar iesi un film tare interesant din cartea asta. In plus, cica asta e prima carte dintr-o trilogie, si-acum stau si simulez cintatul la  pian cu unghiile pe birou. Si daca Banderas ar fi fost mai tinar, tare mult mi-ar fi placut sa-l vad in rolul lui Gabriel… Si pe Jolie in rolul lui Kathryn (mama lui, de asemenea o femeie care pare sa nu mai imbatrineasca). Hm… pe cine as pune oare in rolul lui Liv (personajul principal, desigur!)? Pe cine, pe cine? Sau in rolul fratelui ei, Samuel? Inca n-am idee, eu mi-am inchipui momentan personajele care mi-au placut cel mai mult.
Recomand cartea cu caldura iubitorilor genului thriller, politist, conspiratii religioase, etc., dar si celor care vor sa exploreze stiluri noi si sa savureze o actiune plina de suspans.
Va invit sa-mi adresati intrebari, mai ales ca ale voaste comentarii se contorizeaza! Multumesc!