Tu stii care sunt cele mai importante organe?

Pana nu demult, operatii de genul, extirparea apendicelui, ca exemplu era o practica comuna. De-a lungul timpului, mai multe organe ale corpului uman au fost considerate inutile, ele nefiind altceva decat atavisme. Apendicele, splina sau colecistul ar fi doar cateva exemple de organe dispensabile.Pentru a sti daca se poate trai fara aceste organe, intra pe doctormit.ro si afla organele care sunt dispensabile.

Apendicele este organul cel mai des care se opereaza.El este inutil pentru digestie, uneori e chiar daunator, caci nu putine sunt cazurile cand resturile nu mai gasesc drumul catre exterior si raman sa putrezeasca in apendice, provocand inflamatii si dureri atroce.

Un alt organ pe cat de mare, pe atat de dispensabil este splina. Majoritatea oamenilor nici macar nu stiu unde e localizata.Nu o putem numi inutila, ci doar dispensabila.Fiziologii au denumit-o „cimitirul globulelor rosii“. Hematiile sunt cele care transporta oxigenul si dioxidul de carbon la si de la celule, acestea au o viata scurta, de cateva zile. Dupa ce si-au indeplinit sarcina, trec, inevitabil, prin splina, care este legata vascular de ficat. De-a lungul vaselor sanguine stau aliniate macrofagele, o categorie de globule albe care au misiunea de a detecta „gunoiul“ din circulatie si de a-l inghiti, supunandu-l astfel reciclarii.Din fericire, macrofage se gasesc in tot fluxul sanguin, asa ca organismul se poate descurca, la nevoie, si fara splina. Care sunt cazurile in care splina trebuie neaparat scoasa: traumatismele abdominale deoarece este un organ bogat vascularizat si friabil, splina se rupe usor si poate declansa o hemoragie fatala, bolile hematologice ca, purpura trombocitopenica, maladia Hodgkin, talasemie majora, cancere ale organelor invecinate ca de exemplu cancerul de stomac.

O operatie devenita comuna este colecistectomia adica extirparea vezicii biliare. In mod normal, vezica stocheaza si secreta bila, un lichid plin de enzime care ajuta la digestie. In lipsa vezicii, ficatul elimina bila necontrolat, putand da nastere la situatii in care enzimele sunt insuficiente. Persoana fara vezica biliara fie va tine regim alimentar in permanenta, fie va suplini cantitatea de enzime cu preparate enzimatice industriale.

La fel se procedeaza si dupa extirparea pancreasului in caz de inflamatie puternica, numita pancreatita, sau de cancer, care secreta si el enzime digestive. Lipsa fermentilor poate fi suplinita foarte bine cu extract din pancreas de porc, respectiv triferment, iar a secretiei hormonale a pancreasului, insulina si glucagonul cu produse sintetice.

Mai multe detalii poti afla de aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *